Gotlandsresa 2022 referat

Nu är vi äntligen på väg på vår trädgårdsresa till Gotland
tillsammans med trädgårdsamatörerna i Blekinge!
 

Text och foto: Marie Björk, Jämjö Trädgårdsförening

Dag ett var vi i två fina trädgårdar i Visby med två helt olika stilar.
Vi började hos Camilla Knekta, vars trädgård beskrivs som en nio-rummare på 900 kvadrat.
Här är det form och olika nyanser av grönt som skapar rummen.

Knekta

Vi fortsatte till Henrik Radhe och Carina Eklund, som gillar Italien och har en medelhavsinspirerad trädgård. Just nu blommar flera olika sorters irisar och citrusträden stod på rad tillsammans med olivträd och andra medelhavsväxter.
Kvällen avslutades med god mat och en härlig promenad i Visby. En och annan ros fick vi också se på de pittoreska smala gatorna.

Dag två på Gotlandsresan inleds med en morgonpromenad i Visby för att se på ruiner, torn och äldre bebyggelse och göra ett besök i domkyrkan.
Efter stadsvandringen besökte vi Visby Botaniska Trädgård, där vi fick en guidad visning av f d trädgårdsmästaren Lasse Pettersson i den välskötta parken.
Botaniska Trädgården i Visby

Innan vi skulle åka vidare mot norra Gotland hann vi besöka en växtmarknad på Paviljongsplan som STA Gotland ordnar i samband med Trädgårdsveckan som pågår nu.

Dagens första trädgårdsbesök var hos Gunilla och Tore Bremer i Bläse, som har en mycket charmig och stor trädgård och som rymmer många olika miljöer i både modern och gammaldags stil.
Bremer

Det andra besöket gjordes hos Heiner Peter och Gisela Norberg i Valleviken. Här finns vallmo i massor och mycket av annat också. Tre ateljéer med konst finns i små byggnader på tomten och det är Heiner som är konstnären.

På kvällen åt vi middag på Krusmyntagården med fantastisk utsikt över havet. De hade en fint anlagd kryddträdgård.

Krusmyntagården

Vi hann också med att göra en Japanare vid några raukar som vi passerade.
På hemvägen blev vi avsläppta vid Klinten och vi kunde se solen gå ner i havet innan promenaden hem till hotellet.

Vår tredje och sista dag på Gotland startar med ett besök hos konstnärsparet Helena Andreeff Laurin och Staffan Laurin som bor på en gård med gamla anor så långt tillbaka som till 1600-talet. Gården ligger i Atlingbo Isums och det är stora ytor som man skapat en trivsam och personlig trädgård i med många trevliga inslag av konst.

Andreeff-Laurin

Efter besöket hos Helena och Staffan kör vi vidare på den gotländska landsbygden för vårt sista trädgårdsbesök, som är hos Eva Gisslander i Väte. Hos Eva finns olika sorters pioner, dagliljor, funkia och lundväxter. Innan Eva hann berätta var plantorna som är till salu fanns, så var letandet redan igång.

Efter att ha proppat bussen full med nyinköpta fynd ifrån Evas trädgård var det dags för sista stoppet på vår resa - Växthuset Linds i Visby. Här finns allt och lite till och många passade på att få med sig lite villhöver-plantor hem. Bussens bagage blev mer än fullt och några fick dela plats i bussen med sina nya plantor.

Vi har haft en helt underbar resa och ett sånt trevligt gäng som var med! De som tagit emot oss i sina trädgårdar har varit härliga människor som brinner för sin trädgård och sitt odlande.
Detta var verkligen en bra start på sommaren och vi ses på nästa resa!!!

Foto och text: Marie Björk, Jämjö Trädgårdsförening