Bussresa sydvästra Skåne 2024-08-18

Avfärd från Karlskrona kl 7.00 och hemkomst dit ca kl 20.30. 

Alnarps landskapslaboratorium

Vi börjar med ett besök på Alnarp, som är säte för Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Här finns Alnarps landskapslaboratorium, som vi ska besöka. Själva landskapslaboratoriet omfattar ett 22 ha stort område med demonstrationsytor. 
Ett huvudmål har varit att kunna visa upp mer ekologiskt hållbara och dynamiska exempel på trädgårdslund, skog, bryn och äng som alternativ till konventionella parker, något som i allt högre grad nu efterfrågas i olika länder. I vissa partier finns artblandningar från ostasiatiska eller nordamerikanska skogsmiljöer och i andra finns konstnärliga uttrycksformer med vegetation. 
Om landskapslabbet finns mer att läsa i den nyutkomna boken ”Woods go urban” och bokens huvudförfattare Roland Gustavsson är den som tar med oss på en rundvandring. 
På Alnarp ska vi också titta litet på sortimenten med utplanteringsväxter och perenner. 

Lunchen serveras på restaurang Lillgården i Åkarp. Varmrökt lax med kokt potatis, romsås, ägghalva med räkor samt sallad. Vatten eller lättöl och så kaffe med liten kaka. 
Ange i anmälan om du har speciella matbehov så ska vi försöka lösa detta. 

Restaurang Lillgården

Efter maten styr vi söderut till Trädgårdsbutiken Plantskolan i Vellinge, som rekommenderas av traktens trädgårdsamatörer och som dagen till ära ger oss 10% rabatt. 
Vidare sen till Madeleine Almér i Falsterbo, som tidigare var riksförbundsordförande i STA och nu helhjärtat kan ägna sig åt sin trädgård. 
Slutligen gör vi ett stopp i Staffanstorp hos Jan-Åke och Marie Larsson, som har en stor trädgård och som brukar sälja egenproducerade växtstöd bland på ”Möte med våren”. 

På hemvägen gör vi ett stopp för att inta en dubbelmacka som reseledarna har trollat fram. 
Priset för resan blir 650 kr.  Lunchen och kvällsmackan inkluderade. 
Anmälan före 1 juni till gertrud.anna.larsson@gmail.com
Ange uppsamlingsplats: Karlskrona (EM Möbler), Listerbyrondellen (bsushållsplatsen), Bräkne-Hoby (kyrkan), Karlshamn (Elon vid Karlshamns trafikplats Norr) och Pukavik (samåkningsparkeringen).